top of page

Om origami

Origami (fra japansk 折り紙 eller 折紙 (origami), «ori» betyr brette og «kami» betyr papir generelt, «papirbretting») er kunsten å brette papir etter geometriske regler for å oppnå ønsket design. Den mest kjente origamifiguren er en trane.

Origami var originalt en japansk oppfinnelse, og mange figurer kommer opprinnelig fra Japan. Men både USAEnglandFrankrikeTysklandBelgiaArgentinaSingaporeAustralia og Italia er sentre for origamiaktivitet. Designet varierer fra enkle figurer med bare to eller tre bretter, opp til utrolig komplekse figurer som tar flere timer å brette. Mesteparten av alle figurene som finnes har blitt designet de siste 50 år.

Origami_001.jpg
Origami_002.jpg


Tradisjonelt Origamipapir 

er laget spesielt for origami og kan kjøptes hos bokhandlere eller hobby butikker. Det er relativt tynt, kommer som regel i en pakke med assorterte farger, gjerne også med mønster, farge på en eller to sider og er ferdigkuttet til kvadratisk form. De fleste kommer i bokser på 15 centimeter og 25 cm. Man kan også finne både større i mindre utgaver, men de er ikke så vanlige.
Modulær origami 

Består av å sette et antall like brikker sammen til en ferdig modell. Normalt er de enkelte brikkene enkle, men monteringen kan være komplisert. Mange av de modulære origamimodellene er dekorative baller eller mangekanter. Mer les her

Jeg bruker å lage både modulær origami ( for eksempel svane, juletre, regnbue) og enkelt origami (for eksempel frosk og fugler) og enkelt.
Man må lage mange moduler (fra 350 og mer )for å lage origami vase, juletre, påfug eller svane. 
Kusudama er egenlig også modulær origami men nå mange mener at den har blitt egen kunst art. 
Instrumenter som brukes i origami : spesielt pinne for å brette papir, saks, linjal og lim.

Origami_006.jpg
Origami_005.jpg
bottom of page