top of page

Om kusudama

Den japanske kusudama (薬 玉; lit. medisinball) er en papirmodell som vanligvis (men ikke alltid) er skapt ved å sy flere identiske pyramidale enheter (vanligvis stiliserte blomster brettet fra firkantet papir) sammen gjennom punktene sine for å danne en sfærisk form. Alternativt kan de enkelte komponentene limes sammen. (f.eks. kusudama på nedre bilde er helt limt, ikke gjenget sammen) Noen ganger er en dusk festet til bunnen for dekorasjon. [1]

Kusudama stammer fra gammel japansk kultur, hvor de ble brukt til røkelse og potpurri ; muligens opprinnelig være faktiske hauger med blomster eller urter.  Selve ordet er en kombinasjon av to japanske ord kusuri , medisin og tama , Ball. De brukes nå vanligvis som dekorasjoner, eller som gaver. 

Kusudama er viktig i origami, spesielt som en forløper for den modulære origamisjangeren . Det forveksles ofte med modulær origami, men er ikke slik fordi enhetene er strenget eller limt sammen, i stedet for å brettes sammen ettersom de fleste modulkonstruksjoner er laget. Mer les her

500-500_4.jpg

Vanlige instrumenter for å lage kusudama det er spesielt flat pinne (hjelper å brette papir på best måte), saks, lim og skjærematte. Først må man lage bestemt antall moduler (deler) for kusudama. Antall moduler varieres og avhenger av kusudama modell. De fleste kusudamer har 12,30 og 90 moduler. Finnes modeller med annet antall moduler, for eksempel 6,12, 60,120 eller 360.  Jeg liker å lage kusudamer som består av 30 eller 90 moduler.

500-500_1.jpg
500-500_3.jpg

 Når alle moduler for kusudama ferdig laget, de må settes sammen for å få kule formen
I forhold til feste metode alle kusudamer deles til 3 typer.
1. Alle deler i kusudama limes sammen
2. Alle deler må sys  sammen.
3. Alle deler festes sammen uten lim eller trå.

 

Papir til kusudama kan kjøpes i Norge eller i nettbutikker over hele verden, Finnes koreansk kusudama papir, den er penest og egnet best for å lage kusudamer. Den papir bruker å ha 2 forskjellige farger på hver av sidene. Dette gir spennende effekter til kusudama og passer perfekt til mange modeller.

500-500_2.jpg
20200417_144415.jpg
SV1000001434.jpg
bottom of page